6 najzdrowszych produktów jakie możesz dostać w sklepie

Home / Zdrowie / 6 najzdrowszych produktów jakie możesz dostać w sklepie

6 najzdrowszych produktów jakie możesz dostać w sklepie

1 – Jabłka

Jabłka są doskonałym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki są szkodliwymi substancjami wytwarzanymi w organizmie, które powodują niepożądane zmiany i są zaangażowane w proces starzenia się i niektóre choroby.

Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że przeciwutleniacz znajdujący się w jabłkach (polifenole) może wydłużyć żywotność.

Naukowcy z The State University w stanie Floryda stwierdzili, że jabłka są “cudownymi owocami”.

2 – Migdały

Migdały są bogate w składniki odżywcze, w tym magnez, witamina E, żelazo, wapń, błonnik i ryboflawina. Przegląd naukowy opublikowany w Nutrition Reviews3 stwierdził, że migdały jako żywność mogą pomóc utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

3 – Brokuły

Brokuły są bogate w błonnik, wapń, potas, kwas foliowy i składniki odżywcze. Składnikami odżywczymi są związki, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy i niektórych raków. Brokuły zawierają również witaminę C, a także beta-karoten, przeciwutleniacz.

4 – Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są bogate w błonnik, beta-karoten, złożone węglowodany, witaminę C, witaminę B6, a także karoten (różowe, żółte).

Centrum Nauki w Interesie Publicznym w USA porównało wartość odżywczą słodkich ziemniaków z innymi warzywami.17 Słodki ziemniak zajmował pierwsze miejsce w rankingu witamin A i C, żelaza, wapnia, białka i węglowodanów złożonych.

5 – Jagody

Jagody są bogate w błonnik, przeciwutleniacze. Składnikami odżywczymi są naturalne substancje chemiczne występujące w roślinach.

W przeciwieństwie do minerałów i witamin, które znajdują się również w żywności roślinnej, składniki odżywcze nie są niezbędne do utrzymania nas przy życiu. Mogą jednak pomóc w zapobieganiu chorobie i utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu.

6 – Ryby

Przykładami tłustych ryb są łososie, pstrągi, makrele, śledzie, sardynki i sardele.

Te rodzaje ryb mają olej w tkankach i wokół jelit. Ich chude filety zawierają do 30% oleju, a konkretnie kwasy tłuszczowe omega-3. Oleje te są znane jako korzystne dla serca, jak również układu nerwowego.